Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Министърът на финансите Владислав Горанов коментира в студиото на

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgМинистърът на финансите Владислав Горанов коментира в студиото на
Коментари Харесай

Горанов разкри, че няма да получим помощ от ЕЦБ, защото не сме в Еврозоната, но увери, че имаме достатъчен ресурс

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Министърът на финансите Владислав Горанов разяснява в студиото на БТВ икономическата конюнктура в страната и опасенията от задаваща се рецесия. От думите му стана ясно, че няма да можем да се възползваме от помощта на Европейската централна банка, която през днешния ден разгласи, че отпуска 700 милиарда евро за битка с икономическите последствия от битката с ковид. Президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи, че нито една компания няма да бъде оставена под опасност от банкрут и нето един французин няма да бъде оставен в потребност.

" Франция се намира в Еврозоната. Нещо, към което нашето държавно управление се стреми, с цел да можем да разтеглим кръвоносната система, в която взе участие Франция. Защото през днешния ден французойката Лагард разгласи, че Европейската централна банка ще изкупува активи, на процедура съвсем безграничен размер. Ние за жалост не сме част от тази взаимност, която може да предложи Еврозоната. Дали вирусът ще отсрочи влизането ни в чакалнята - не би трябвало, само че вирусът забавя доста процеси и ние в действителност би трябвало доста трезво да се пригодим към първия удар, който постанова изолираност сред нас. Аз съм уверен, че тактиката, която оферират някои доктори, е вярна и сега, в който тя изиграе ролята си, ние ще бъдем доста по-подготвени за изхода от рецесията ", разяснява той.

" Аз мога да кажа единствено, че имаме задоволително запаси да се оправим с това предизвикателство. Естествено, като собственик на хазната, въпреки и част от екип, аз съм задължен да подсигурявам, че каквото и да стане, страната ще може да действа задоволително дълго, без значение от рецесията дали ще продължи 1 месец или 12 месеца. Затова и не мога да приема укор, че не изразходвам всички запаси на първия ден. Намираме се на три-четири дни след оповестяване на изключителното състояние. Не може да очаквате от мен, че всички запаси, с които разполага страната, ще бъдат хвърлени за 3 дни.

Когато преодолеем рецесията ще считаме какъв брой ни е коствало. Сега можем да приказваме, че имаме задоволително запаси да запазим функционалностите на страната. Няколко десетки милиона са вложени в покупката на здравна техника, на персонални защитни средства, по-голямата ангажираност на службите за сигурност и чиновниците на РЗИ сигурно коства спомагателен запас на техните бюджети ", сподели още той.

" Много рисковано ще бъде да кажем от в този момент какъв брой ще е дупката в бюджета в края на годината. Сигурно е едно - при една стопанска застоялост и апели за всевъзможни отстъпки от страна на бюджета, съчетани със предпочитание за всевъзможни спомагателни разноски от страна на бюджета, можем да чакаме, че няма да успеем да реализираме в началото заложените цели. Това, което направихме като първични оценки при равни условия, чакаме загуби за приходната част на бюджета към 3 милиарда евро. Към това прибавяме и спомагателни разноски, които сигурно ще се наложат, евентуално сумата ще набъбне. Но желая да ви уверя, че както финансовата, по този начин и фискалната система имат задоволително запаси. В връзка сме и с комерсиалните банки, които не престават да действат както в работата със своите клиенти, по този начин и във вътрешни бизнес процеси. Благоразумната политика от последните години ни прави извънредно добре готови с много буфери - както фискални, по този начин и буфери на финансовата система като цяло. Това, което през днешния ден анонсира Българска народна банка, е една съответна мярка, подхваната от страна на регулатора, която подсигурява от една страна спомагателен капитал и буфери за банковата система, а въпреки това - извънредно огромна ликвидност, която може да послужи за решение на всевъзможни неподходящи развития. Тоест страната е готова за тази рецесия, само че моето разбиране е, че откакто осъществим всички рекомендации на медицинските управляващи, след месец - месец и половина, ние ще сме в друго положение. Тогава, преодолявайки пика на болестта ще избираме или да си напасваме нашия икономически живот към вземане предвид с рестриктивните мерки, които би трябвало да имаме, живеейки с този вирус сред нас, или дай Боже, както е моята прогноза, ще би трябвало да разсъждаваме за ограничения свързани със стопанското възобновяване след рестриктивните мерки, които сега се постановат в целия свят ", изрази вяра Горанов.

Запитан дали ще се наложи актуализация на бюджета, той отговори: " Това вероятно ще се наложи, само че на третия ден от рецесията по какъв начин да ви предложим актуализация на бюджета,  откакто не ни е ясно защо тъкмо желаеме да изхарчим идващите няколко седмици или месеци това, с което страната разполага.  Ежедневно публикуваме данни какви разноски имаме. Първият ни приоритет е обезпечаване опцията на здравната сисмета на фронта да се бори с тази болест. Второ - гарантиране на активността на службите за сигурност, тъй че те да могат да оказват помощ в околните няколко седмици. Оттам нататък би трябвало да продължим, въпреки и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация, тъй като в последна сметка стопанската система би трябвало да продължи да работи. Нашият бизнес, съобразявайки се с съществуването на ковид, би могъл да продължи.

Със сисугросд вирусът ще нанесе някои вреди, да се надявам, че те ще са главно стопански. В момента изпълняваме тактиката на водещите международни практики да ограничим разпространяването на вируса. Най-много ще пострадат секторите, свързани с крайното ползване от физически лица ", изясни Горанов. 

" Туризмът евентуално ще претърпи загуби, това не е феномен за България. Аз въпреки всичко желая да обърна внимание на туристическия отрасъл да преценя от кои свои чиновници да се освобождава, тъй като всекидневно в един хотел, който работи сезонно, към 10 % от личния състав е ядрото на този хотел, и ние сме подготвени за ядрото на личния състав на туристическия отрасъл да предложим поддръжка. Една от стъпките е съфинансиране на 60 % от заплатите. По отношение на ресторантьорския отрасъл там също сме подготвени да го включим в тази стратегия. След като мине рецесията ще се видят следствията за бизнесите, свързани с износ и свързани с нарушаването на веригата за доставки ", съобщи още министърът.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР